Română (România)
English Dutch French German Italian Japanese Portuguese Romanian Russian Spanish

news blog logo
news menu leftnews menu right
Home Biblioteca Euroacademia Referate TESTE UTILIZATE IN SELECTIA RESURSELOR UMANE

TESTE UTILIZATE IN SELECTIA RESURSELOR UMANE PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Marţi, 10 Mai 2011 11:35

Organizarea selectiei resurselor umane poate fi comparata cu gasirea piesei care lipseste pentru rezolvarea unui “puzzle”: stim ce forma trebuie sa aiba, ce caracteristici trebuie sa prezinte pentru a avea toate sansele sa se integreze cat mai exact in “puzzle”.

DETERMINAREA COEFICIENTULUI DE INTELIGENTA

 

        Inteligenta reprezinta “capacitatea de a intelege usor s bine, de a sesiza ceea ce este essential, de a rezolva situatii sau probleme noi pe baza experientei accumulate anterior”. Testele pentru determinarea coeficientului de inteligenta reprezinta, de fapt, o stimulare intelectuala care are ca scop provocarea vigilentei si atentiei individului.
        Coeficientul de inteligenta reprezinta raportul dintre varsta mentala (Vm) si varsta reala (Vr) a unei persoane: QI= Vm/Vr x100

        Daca se obtine un coefficient mai mare de 100, respective daca varsta mentala a unei persoane este mai mare decat varsta sa reala suntem in fata unei persoane obisnuite. Daca insa coeficientul este mai mic decat 80, fara indoiala persoana respective are un retard mintal. Coeficientii care depasesc 130 sunt caracteristici persoanelor supradotate, respectiv geniilor.
        Situatiile prezentate pe parcursul acestor teste de inteligenta vizeaza:
        1) perceptia vizuala: spre exemplu, se prezinta o serie de figure geometrice: doua triunghiuri negre, un triunghi albastru, doua dreptunghiuri negre, un dreptunghi albastru, doua patrate negre, un patrat albastru, doua crecuri negre si se solicita persoanei sa completeze aceasta serie (evident urmeaza un cerc albastru)
        2) capacitate de interpretare a unor expresii verbale. Spre exemplu, se pune la dispozitia candidatilor o lista incluzand proverbe si o alta lista cu interpretarile acestora. Ei trebuie sa gaseasca interpretarea corespunzatoare fiecarui proverb.
       

TESTE PROIECTIVE DE PERSONALITATE
        Testele proiective de personalitate au ca obiectiv identificrea capacitatilor unei persoane de a face fata unei anumite situatii, respective:
-    impulsivitatea: dinamismul si vitalitatea;
-    inhibitiile:rigiditatea, tendinta de reprimare, de inabusire violenta a sentimentelor;
-    controlul emotivitatii si capacitatea de a stapani o situatie;
-    comportamentul social si aptitudinea de a coopera cu cilalti;
-    inteligenta: care este demersul intelectual respectiv, ce face o persoana pentru a rezolva o problema (tatonari sau incercari succesive, coopereaza cu ceilalti)

TESTUL LUI JUNG
A fost conceput si utilizat pentru a diagnostica nevrozele. In przent, este utilizat in selectia candidatilor pentru posturile manageriale. Scopul acestui test este de a completa informatiile obtinute
pana in acel moment despre candidat, cu date psihologice despre acesta.
Principiul de baza al testului este foarte simplu: asocierea cuvintelor. Concret, persoana evaluate trebuie sa raspunda, spontan, in cinci secunde, cu un cuvant la cuvantul spus de persoana care face evaluarea.
Testul cuprinde patru liste, fiecare avand 100 de cuvinte, considerate, ,,cuvinte inductive”, deoarce stimuleaza comportmentul persoanei evaluate. In momentul in care este pronuntat, cuvantul inductive evoca un altul persoanei evaluate. Asadar, intre cele doua cuvinte exista o asociere specifica fiecari persoane in parte, chiar daca, apparent, nu exista nicio legatura intre cele doua cuvinte. Aceasta legatura va fi evidentiata de psiholog, pe parcursul interpretarii rezultatului.
Interpretarea rezultatelor testului vizeaza doua aspecte ale personalitatii:
a) introversiunea, respective individual este interesat, prioritar, de propria persoana si mai putin de mediul In care se afla;
b) extraversiunea, respective individul se preocupa, mai mult, de cei din jur decat pe sine insasi.

TESTUL LUI MURRAY
Materialele necesare desfasurarii testului sunt o serie de fotografii, desene sau gravure reprezentand oameni, femei, barbate, copii sau peisaje. Persoanele evaluate trebuie sa povesteasca o istorioara pe baza imaginii prezentate. Aceasta istorioara trebuie sa aiba un inceput si un sfarsit. Evaluatorul noteaza atat timpul alocat fiecarui raspuns, cat si raspunsul efectiv.
Testul Murray se adapteaza foarte bine studiului comportamentului social si de aceea este des utilizat pentru a prevedea atitudinile unor persoane fata de altele. Spre exemplu, in cazul selectiei candidatilor pentu psoturile manageriale, cu ajutorul T.A.T (Thematic Appercepion Test) putem identifica:
- capacitatea intelectuala a unei persoane (capacitatea de a indeplini obiectivele propuse, capacitatea de organizare, cea de planificare, simtul critic, spiritul de echipa etc)
- capacitatea relationala ( capacitatea de subordonare, capacitatea de cooperare, spiritual de competitie etc)
- capacitatea de adaptare (persoana ambitioasa, perseverenta, conservatoire, capacitate de autocontrol, rezistenta la stres, motivatie pentru reusita)


TESTUL LUI RORSCHACH
Rorschach a creat acest test pentru a identifica persoanele care sufereau de maladii mentale, insa, in prezent, testul este utilizat frecvent in procesul de selectie a candidaturilor pentru ocuparea unui post.
Materialele necesare desfasurarii testului sunt simple: zece planse (foi cartonate) pe care sunt reprezentate pete de cerneala ( creat prin indoirea unei hartii pe care se afla o picatura de cerneala) fiecare avand o alta forma. Unele planse sunt negre, altele sunt colorate.
Persoanele evaluate trebuie sa spuna ce le sugereaza pata de cerneala pe care o vad.
Interpretarea raspunsurilor are la baza imaginea perceputa de persoanele evaluate. Fara a intra in detalii prezentam succinct tipurile de imagini percepute si interpretarea psihologica    a acestora:
          a) imagini de natura umana ( doua personaje fata in fata) denota aspectul afectiv si spontan al personalitatii;
b) imagini de natura animala (fluture, soarece etc) daca sunt predominante, reprezinta un indice de stereotipie, conformism, gandire infantile. Daca nu se repeat, denota incoerenta in gandire sau refuzul conformismului;
c) imagini de natura anatomica (o vertebra, osul bazinului etc) daca predomina releva dorinta persoanei de a e face remarcata.

                                     TESTUL LUI KOCH
Acest test este frecvent utilizat in selectia candidatilor pentru ca este simplu de realizat si nu necesita materiale importante.
Concret i se solicita persoanelor evaluate sa deseneze un arbore fructifer.
In acest test, arborele reprezinta suportul proiectiei personalitatii celui care il deseneaza:
a) radacina- reprezinta trasaturile de character cel mai putin personale si identificabile, simbolul sursei vietii, dar si viata invizibila a personalitatii;
b) linia solului reprezinta simbolul granitei dintre viata constienta si cea inconstienta;
c) trunchiul reprezinta echilibrul, dar si separarea propriei persoane fata de mediul extern. Totodata trunchiul este cel care sustine coroana si ramurile;
-deformarile trunchiului nu exista la o persoana normala din punct de vedere psihic. Ele apar ca urmare a experientei si reprezinta dificultati de adaptare, traumatisme, boli grave;
- marimea trunchiului reprezinta indicele de evaluare a maturitatii psihice (imaturitatea fiind sugerata de inaltimea prea mica sau prea mare a trunchiului)
- scoarta trunchiului reprezinta elemental de protectie , zona de contact intre interior si exterior. Scoarta marcata in desen semnifica echilibrul psihic;
-excrescentele pe trunchi pot fi interpretate ca semnul unor traumatisme depasite, asumate pozitiv sin u ca elemente nevrotice ascunse.
d) conturul exterior al coroanei reprezinta relatia ,,eu-tu” si, in plus, relatia cu trecutul, prezentul si viitorul. Coroana este suportul frunzelor, florilor si fructelor;
e) ramurile:
- ramurile retezate sunt frecvente la pubertate, ele reprezentand rupture de trecut pentru a incepe o viata noua;
- ingorsarile ramurilor si ramurile cu linii paralele sunt semnul violentei, inhibitiei, contradictiei si al debilitatii mentale;
- paralelismul ramurilor este indicator de constanta, de effort sustinut si de durata;
- ramurile care atarna sunt semnul depresiei.
f) florile reprezinta cel mai frumos si atragator ornament al arborilor, dar durata lor este scurta cu o simbolistica foarte bogata;
g) frunzele reprezinta componenta arborelui cea mai plina de semnificatie. Organizarea lor poate fi ritmica sau stereotipa. Semnificatiile pot fi variate: spirit de observatie, vivacitate, reverie, vanitate. Precizam ca frunzele si florile supradimensionate sunt un indicator al retardarii afective.

 

 

 


Toate drepturile rezervate Fundatia EuroAcademia. Creat de : MaxDesign 2010

eXTReMe Tracker Statistici web Director WEB Gratuit PubTV Firme-Info.ro - Informatii Firme, Director Firme Romania, Director Web de Firme Netul portal
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net Director Web Director web